Americké akcie díky firemním výsledkům výrazně rostou

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování výrazným růstem a v polovině dne získávaly zhruba jedno procento. Investory povzbudily k nákupům příznivé čtvrtletní výsledky velkých společností jako Goldman Sachs a Johnson & Johnson, které zmírnily obavy z útlumu globální ekonomiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SELČ) posílil o 0,9 procenta na 13.543 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 stoupl stejným tempem na 1453 bodů a index technologického trhu Nasdaq se zvýšil o jedno procenta na 3094 bodů.

Své odhady celoročních zisků dnes zvýšily farmaceutické společnosti Johnson & Johnson a UnitedHealth Group, ktere jsou součástí Dow Jonesova indexu. Přední americká investiční banka Goldman Sachs svými výsledky rovněž předčila očekávání a zvýšila dividendu.

Akcie banky Citigroup dnes pokračovaly v růstu, přestože její generální ředitel Vikram Pandit nečekaně oznámil rezignaci a spolu s ním prezident a provozní ředitel John Havens. Pandit sice podle analytiků nechává Citigroup ve vynikajících rukou, ale načasování jeho kroku bylo pro trh šokující. Otázky vyvolává zejména to, že s rezignací přišel den po vydání příznivých čtvrtletních výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK