Výrobce baterií pro elektrovozy A213 vyhlásil bankrot

16.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 16. října (ČTK) - Americký výrobce baterií pro elektrická auta A123 Systems dnes vyhlásil bankrot a už se dohodl na prodeji hlavních aktivit. Je to další z řady bankrotů firem, které získaly od vlády Baracka Obamy peníze v rámci podpory zelené energie. A123 dostala v roce 2009 grant na 249 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč), nezájem Američanů o elektrické vozy ji však srážel na kolena už delší dobu.

Americké ministerstvo energetiky vyčlenilo na podporu různých programů zelené energie v rámci Obamova stimulačního balíku z února 2009 kolem 90 miliard dolarů. Z toho už nejméně 813 milionů dolarů skončilo podle agentury Reuters u firem, které nakonec vyhlásily bankrot. Nejznámějším případem je výrobce solárních zařízení Solyndra, jehož Obama osobně ocenil jako vzor pro ostatní, a který získal za podezřelých okolností od vlády úvěr přes půl miliardy dolarů.

Oznámení o žádosti A123 o soudní ochranu před věřiteli přišlo těsně před druhou předvolební debatou mezi Obamou a jeho republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Ten v první debatě Obamu pranýřoval za mrhání penězi daňových poplatníků na podporu neživotaschopných energetických projektů, do nichž investovali jeho přátelé a ti, kdo mu pomáhají financovat kampaň.

A123 výměnou za vládní podporu slíbila vytvořit v USA celkem 38.000 pracovních míst, z toho 5900 na domácích závodech, na něž dostala grant. Firma v dnešní žádosti soudu sdělila, že se už dohodla s největším americkým dodavatelem autobaterií Johnson Controls na prodeji svého majetku v automobilovém odvětví včetně dvou závodů v Michiganu za celkem 125 milionů dolarů.

Akcie A213 se dnes propadly na pouhých několik centů. Před třemi roky, kdy firma vstoupila na veřejný trh, její kurz vyletěl na více než 20 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK