Japonské akcie dál zpevňují, rating Španělska pomohl euru

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. října (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu, a navázaly tak na solidní úterní výkon trhů ve Spojených státech. Těm pomohly především dobré výsledky hospodaření dalších klíčových firem. Na devizových trzích zpevnilo euro, které těžilo ze zprávy, že agentura Moody's potvrdila rating Španělska v investičním pásmu.

Hlavní index Nikkei 225 zpevnil o 105,24 bodu a den uzavřel růstem o 1,21 procenta na hodnotě 8806,55 bodu. Dostal se tak nejvýše za téměř dva týdny a předvedl podobný růst jako v úterý. Širší index Topix přidal 1,01 procenta na 739,79 bodu.

K růstu cen akcií přispěl i slábnoucí kurz japonského jenu, díky čemuž se zlepšily vyhlídky japonských vývozců. Investoři také optimističtěji hodnotí začátek výsledkové sezony, která byla minulý týden naopak příčinou poklesu cen.

Na devizových trzích euro vystoupilo na měsíční maximum vůči dolaru a k růstu mu pomohla především noční zpráva, podle které agentura Moody's potvrdila hlavní rating Španělska na stupni Baa3. To znamená, že agentura rating nesnížila do spekulativního pásma, jak trh předpokládal. Madrid tak získává čas k nadechnutí.

Euro k dolaru vystoupilo až na 1,3125 USD, což je nejvyšší kurz od poloviny září. Nakonec se ustálilo na 1,3092 USD a za celý den přidalo asi 0,3 procenta. Dolar vůči jenu oslabil o 0,3 procenta na 78,68 JPY, a smazal tak část zisků z předchozího dne. V úterý byl na měsíčním maximu 78,97 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK