Toray investuje v Prostějově dalších 628 mil. Kč do nové výroby

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Prostějov 17. října (ČTK) - Japonská společnost Toray investuje v Prostějově dalších 628 milionů korun do nového závodu na výrobu desek pro bezvodý ofsetový tisk novin, časopisů a různých tiskovin. Nová výrobní hala bude postavena v sousedství prostějovské textilní továrny Toray a po zahájení výroby, které je plánováno na začátku roku 2014, v ní najde práci zhruba pět desítek lidí. Vyplývá to z informací ČTK a údajů, které zveřejnila vládní agentura CzechInvest.

"K rozšíření výroby přiměla firmu Toray rostoucí poptávka a omezená kapacita výrobního závodu na tiskové desky v Japonsku. Kvůli přírodní katastrofě, která postihla Japonsko v loňském roce, a také bližšímu přístupu k zákazníkům se společnost rozhodla umístit závod v ČR," uvedl CzechInvest.

Japonská centrála Toray schválila stavbu nového závodu na výrobu desek pro takzvaný bezvodý tisk v areálu prostějovské továrny v březnu. Stavba má být zahájena letos na podzim. "Toray tak rozšiřuje tuto unikátní výrobu poprvé mimo hranice Japonska," uvedlo ve výroční zprávě za rok 2011 vedení prostějovské továrny Toray Textiles Central Europe (TTCE).

Společnost Toray vyrábí v Prostějově od roku 1999 polyesterovou podšívkovinu. Do stavby závodu tehdy investovala 48 milionů dolarů (907 milionů korun). Začátkem roku 2006 spustila v novém provozu prostějovské továrny produkci látek pro výrobu airbagů. Stala se tak prvním výrobcem textilií pro airbagy v Česku. Do tohoto projektu Toray investovala 125 milionů korun.

Prostějovský podnik TTCE loni zvýšil tržby téměř o 100 milionů na 646 milionů korun a zdvojnásobil čistý zisk na 76 milionů korun. "V roce 2011 společnost navázala na mimořádné výsledky předchozího roku. Navzdory již řadu let trvajícímu propadu textilního průmyslu dosáhla historicky nejvyššího provozního zisku 82 milionů korun, čímž o více než 20 milionů korun překročila plánované cíle," stojí ve výroční zprávě TTCE.

V případě podšívkoviny se TTCE loni na zahraničních trzích potýkala se sílící konkurencí asijských výrobců a globální krizí. Prostějovská firma proto opustila trhy s minimální mírou zisku a soustředila síly na výrobky s vyšší přidanou hodnotou. TTCE loni zároveň kvůli rostoucí poptávce zvýšila výrobní kapacitu airbagových tkanin.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK