Koruna dál posiluje, k dolaru je po měsíci zpět pod 19 Kč/USD

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. října (ČTK) - Koruna dál posiluje k oběma hlavním světovým měnám, k dolaru je po měsíci zpět pod psychologickou hranicí 19 korun za dolar. V 10:00 se proti úterku obchodovala vůči euru o 11 haléřů výše na 24,75 Kč/EUR a k dolaru získala dvacetník na 18,88 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance využívá koruna situace ve světě a posiluje, ačkoli okolním měnám v regionu se dnes už tak nedaří. Zlotý dál drží pozice a forint lehce koriguje úterní zisky. "Česká měna svým postupem testuje, jak daleko ji pustí ČNB, než se znovu ozve. Žádná zpráva z domova do obchodování nezasahuje," uvedl Vlk.

Kurz koruny k dolaru je podle Martina Prokopa z Next Finance pouhým výsledkem pohybů kurzů koruny k euru a dolaru k euru. Koruna proto posiluje pod hranici 19 Kč/USD, poznamenal Prokop.

Euro vůči americkému dolaru dál posiluje a v 10:00 se dostalo na hranici 1,3100 USD/EUR. Novým impulsem bylo podle Vlka rozhodnutí agentury Moody´s ponechat španělský rating beze změny, ačkoli tu bylo riziko jeho poklesu do spekulativního pásma. "Kromě toho poptávce po riziku dál pomáhají spekulace o Španělsku, že by mohlo požádat o preventivní otevření úvěru u ESM, čímž by byla splněna podmínka pro případný zásah ECB. Španělské výnosy v reakci klesají, což euru vyhovuje," popsal Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK