Práci má rekordní počet Britů, ubývá i žádostí o podporu

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Situace na trhu práce ve Velké Británii se na konci léta překvapivě zlepšila. Počet lidí, kteří mají práci, se vyšplhal na nový rekord, zatímco počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesá a nižší je i míra nezaměstnanosti. Čerstvé údaje tak nepotvrzují chmurné vyhlídky, s nimiž počítali analytici.

 

Statistický úřad oznámil, že o podporu v nezaměstnanosti v září žádalo o 4000 lidí méně než v předchozím měsíci. Ekonomové se přitom domnívali, že počet žádostí zůstane zhruba stejný, protože v srpnu klesl o nadprůměrných 14.200 žádostí. To podle úřadu patrně souvisí s olympiádou.

Počet lidí bez práce podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) v tříměsíčním období do konce srpna klesl asi o 50.000 na zhruba 2,528 milionu. Míra nezaměstnanosti se tak snížila na 7,9 procenta, zatímco trh čekal 8,1 procenta.

Práci tak v září mělo 29,59 milionu lidí, což je nový rekord, respektive nejvíce od začátku roku 1971. Od té doby se totiž data v této podobě v Británii sledují.

Průměrný týdenní růst mezd včetně prémií v tříměsíčním období do konce srpna zrychlil na 1,7 procenta ročně, zatímco ekonomové počítali s růstem o 1,6 procenta. Bez prémií růst dosáhl dvou procent, což je v souladu s odhady. Růst ale i tak zaostává za inflací, která v září navzdory zlepšení činila 2,2 procenta.

Britská vláda spoléhá, že soukromé firmy budou vytvářet dostatečný počet pracovních míst, aby se smazal negativní vliv propouštění ve státní správě. Zefektivnění státní správy je součástí plánu vlády snížit deficit veřejných financí.

Poslední zveřejněná statistika ale neodpovídá nejnovějším průzkumům mezi nákupními manažery, kteří podle agentury Reuters poukazují na známky zhoršování zatím relativně odolného trhu práce. Firmy v sektoru služeb v září poprvé od loňského listopadu propouštěly a zaměstnanost klesla rovněž ve zpracovatelském sektoru.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK