Maďarsko nesníží bankovní daň a víc zdaní finanční transakce

17.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 17. října (ČTK) - Maďarsko od příštího roku nesníží bankovní daň na polovinu, jak původně slibovalo. Naopak se chystá zdvojnásobit novou daň z finančních transakcí, která tak bude činit 0,2 procenta. Řekl to ministr hospodářství György Matolcsy. Nová opatření reagují na požadavek Evropské unie, která Budapešti doporučila přijmout další kroky ke snížení rozpočtového deficitu.

Ministr řekl, že vláda uvalí novou daň i na podniky veřejných služeb. To se podle agentury Reuters dotkne hlavně zahraničních firem. Budapešť ale zavede i další fiskální opatření, a to právě s cílem zastavit řízení kvůli vysokým deficitům, které s Maďarskem vede Evropská komise. Pak by se mohla země ucházet také o celou částku pomoci z fondů soudržnosti.

Opatření mají mít příští rok celkový fiskální efekt 367 miliard forintů (asi 32,8 miliardy Kč). Úpravy by se měly postarat o to, že deficit vlády bude výrazně pod třemi procenty hrubého domácího produktu, řekl ministr. Tříprocentní limit stanoví maastrichtská kritéria.

Dodatečná opatření jdou nad rámec podobných kroků oznámených 5. října. Podle nich se má bilance rozpočtu příští rok vylepšit o zhruba 397 miliard forintů (asi 35,5 miliardy Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK