Nové tramvaje Olomouci dodají Krnovské strojírny a opravny

18.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Olomouc 18. října (ČTK) - Zakázku na dodávku 14 nových nízkopodlažních tramvají pro olomoucký dopravní podnik v hodnotě 307 milionů korun vyhrála společnost Krnovské opravny a strojírny. Novinářům to dnes řekl primátor Olomouce Martin Novotný (ODS). Nové tramvaje Olomouc dostane do konce roku 2013 a nasadí je na nové tramvajové trati spojující centrum města se sídlištěm Nové Sady, jejíž částečné zprovoznění je plánováno na podzim příštího roku.

Olomoucká radnice podle Novotného zároveň nechá zmodernizovat čtyři starší nízkopodlažní tramvaje, což si vyžádá další investici bezmála 64 milionů korun. Tuto zakázku získala společnost Pragoimex.

Nákup 14 nových tramvají VarioLF a modernizaci čtyř starších vozů spolufinancuje Evropská unie. Regionální operační program Střední Morava na tyto dva projekty poskytl dotaci 272 milionů korun, což odpovídá 75 procentům celkových nákladů. Zbylých 100 milionů korun zaplatí ze svého rozpočtu Olomouc.

"Nákup tramvají je díky pětasedmdesátiprocentní dotaci velmi výhodný, a proto jsme se rozhodli touto cestou výrazně omladit vozový park dopravního podniku. Podíl moderních tramvají tak bude v Olomouci jeden z nejvyšších v ČR," podotkl náměstek primátora Ivo Vlach (TOP 09).

Vozový park olomouckého dopravního podniku čítá osm desítek autobusů a šest desítek tramvají. Průměrné stáří tramvají činí více než 22 let, mnohé vozy ale už podnik nechal zmodernizovat. Bez 14 nových tramvají, které mají dveře na obou stranách, by Dopravní podnik města Olomouce podle Vlacha nemohl na nové trati zajistit provoz, jelikož nebude mít točnou.

První etapa nové dvoukolejné tramvajové trati na sídliště Nové Sady měří 1394 metrů a dokončena má být v polovině roku 2014. Celkové náklady na její stavbu mají včetně daně z přidané hodnoty činit až 470 milionů korun. Radnice, která na projekt získala dotaci 225 milionů z programu švýcarsko-české spolupráce, plánuje vyhlásit tendr do konce října. První část nové tramvajové trati má být zprovozněna na přelomu září a října příštího roku.

Na sídliště Nové Sady, které patří k nejlidnatějším lokalitám ve městě, dosud zajíždějí autobusy městské hromadné dopravy. Tramvajová trať má dopravní obslužnost v místě zlepšit. Město si od projektu také slibuje, že zvýší ekologičnost provozu MHD, protože dopravce bude moci omezit jízdy autobusů.

Na nákladech stavby trati se bude podílet kromě radnice a dotace i soukromý investor SMC Development, který v Olomouci buduje multifunkční centrum s obchody a kancelářemi Šantovka. Touto novou městskou čtvrtí trať povede a firma SMC Development na okolní infrastrukturu poskytne 350 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK