Vedení BP podpořilo dohodu o prodeji podílu v TNK-BP Rosněfti

21.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Vedení britského ropného koncernu BP vyjádřilo "silnou podporu" dohodě, podle níž by firma prodala svou polovinu ruského podniku TNK-BP ruskému státnímu gigantu Rosněfť a získala v něm menšinový podíl. Uvedl to dnes britský list Financial Times na své webové stránce s odkazem na informovaný zdroj.

BP by v rámci dohody předala Rosněfti svých 50 procent TNK-BP za 11 až 13 miliard dolarů v hotovosti a podíl 15 až 20 procent. Na základě tržní kapitalizace Rosněfti by celá transakce měla hodnotu až 28 miliard dolarů (534 miliard Kč).

Dohodu by obě společnosti měly oznámit v příštích dnech. Britské společnosti transakce umožní zbavit se nepříjemného partnerství se skupinou ruských miliardářů, spoluvlastníků TNK-BP, kteří překáželi plánům Britů v záměrech sblížit se s Rosněftí a Kremlem. Ten má nyní nad ruským ropným průmyslem mnohem větší kontrolu než v 90. letech, kdy BP v Rusku investovala.

Pro Rosněfť a jejího šéfa Igora Sečina, bývalého ruského vicepremiéra pro energetiku, by uzavření dohody znamenalo další posílení moci v ruském ropném sektoru. Rosněfť se navíc podle zdrojů v minulých dnech dohodla na koupi polovičního podílu v TNK-BP od konsorcia ruských miliardářů AAR také za 28 miliard dolarů.

Rosněfť je už nyní největším producentem ropy v Rusku a po převzetí TNK-BP by ovládala více než polovinu ruské produkce. Svého postavení se domohla po převzetí majetku kdysi největšího ruského těžaře Jukos, kterého politicky motivovaná perzekuce jejího šéfa Michaila Chodorkovského dovedla k bankrotu.

Spojením Rosněfti a TNK-BP by vznikla skupina s těžbou přes čtyři miliony barelů denně. Skupina by tak v těžbě výrazně předstihla amerického konkurenta Exxon Mobil, který je největší veřejně obchodovanou ropnou společností na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK