Koncern BP potvrdil, že jedná o prodeji podílu v TNK-BP

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Moskva 22. října (ČTK) - Britský energetický koncern BP potvrdil, že jedná o prodeji podílu v ruském společném podniku TNK-BP. Britové zatím dohodu nemají, informované zdroje ale předpokládají, že dohoda by mohla být oznámena ještě dnes, případně v úterý. BP drží ve společném podniku s ruskými partnery 50procentní podíl, letitou spolupráci ale hned od začátku provázely problémy a později i soudní spory.

"Společnost BP potvrzuje, že ohledně svého 50procentního podílu v TNK-BP je v pokročilé fázi jednání se společností Rosněfť. Žádné dohody ale zatím nebylo dosaženo," píše se v oznámení BP. Rosněfť je státní podnik, Britové by v něm ale výměnou za svůj podíl v TNK-BP mohli získat až 20procentní podíl.

Zdroje agentury Reuters ale tvrdí, že zástupci BP a Rosněfti se chystají oznámit kontrakt za více než 25 miliard dolarů (téměř 476 miliard Kč). V závislosti na přesných podmínkách dohody by koncern BP mohl mít v Rosněfti podíl od 16 do 20 procent.

O připravované dohodě se na trzích spekuluje už několik dnů, Britové však jednání dnes potvrdili vůbec poprvé. TNK-BP je třetí největším ropnou společností v Rusku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK