Koruna v úvodu týdne nepatrně posiluje, volby vliv neměly

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Koruna v úvodu týdne nepatrně posílila k oběma hlavním světovým měnám. V 10:30 byla oproti pátku vůči euru o čtyři haléře výše na 24,82 Kč/EUR a k dolaru získala tři haléře na 19,05 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online. Výsledky druhého kola senátních voleb vliv na kurz koruny neměly.

Podle Tomáše Vlka středoevropské měny dopoledne registrují jen malé změny a inspiraci nemají ani při pohledu na hlavní trhy - evropské akcie i eurodolar jsou na tom podobně, dodal.

Výsledky voleb podle něj ani tentokrát s trhem nijak nezahýbaly. Senátní volby vyhrála ČSSD ve 13 z 27 obvodů a spolu s KSČM a zemanovcem Vladimírem Drymlem (dříve ČSSD) získala poprvé ústavní většinu 49 hlasů. ODS obhajovala 13 mandátů, ve druhém kole měla ve hře deset kandidátů, zvítězila ale jen ve čtyřech obvodech.

Euro se vůči dolaru kolem 10:30 obchodovalo na 1,3031 USD/EUR. Dobrou zprávou z víkendu byl podle Vlka výsledek voleb ve španělské Galicii, kde lidovci premiéra Mariana Rajoye posílili svou většinu. Na druhou stranu se rozšířil počet španělských regionů, které žádají o finanční pomoc centrální vládu. "To zvýší tlak na rozpočet, neboť současný fond na krytí regionálních problémů nemusí stačit," poznamenal Vlk. Žádná důležitá makrodata dnes na programu, dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK