Japonský export v září klesl kvůli sporu s Čínou a krizi v Evropě

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. října (ČTK) - Japonský export se v září propadl o více než deset procent na 5,4 bilionu jenů (1,3 bilionu Kč). Důvody jsou spor s Čínou a dluhová krize v Evropě. Vyplývá to podle agentury AP z dnešních údajů japonského ministerstva financí.

Export do Číny klesl o 14 procent. Minulý měsíc se v Číně konala řada protijaponských demonstrací. Protesty se místy zvrhly v násilí, rabování a zapalování obchodů. Za protesty stojí spor kolem neobydlených ostrovů, na něž si činí nárok Peking i Tokio.

"Zhoršující se export odráží zpomalení světové ekonomiky i protijaponské protesty v Číně," uvedl analytik Naoki Iizuka z firmy Citigroup Global Markets.

Vývoz do Evropy se propadl o 26 procent, zatímco export do Severní Ameriky stoupl o pouhých 0,4 procenta. Japonští exportéři se potýkají nejen se slabou zahraniční poptávkou, ale také se silnou domácí měnou, která má negativní dopad na jejich konkurenceschopnost.

"Tempo poklesu exportu zrychluje a čísla vypadají slabě. Vidíme pokles vývozu automobilů, což odráží diplomatické problémy mezi Čínou a Japonskem," uvedl analytik Šudži Tonouči ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK