Pražská burza mírně posílila, nejvíce Telefónica O2 a banky

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Pražská burza dnes na rozdíl od okolních trhů mírně posílila. Závěrečný hlavní index PX získal 0,17 procenta na 990,01 bodu. Nejvíce posílily akcie mobilního operátora Telefónica O2 a obou bankovních titulů. Nedařilo se zejména technologickému titulu KIT digital a developerovi Orco, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Josefa Němého z Komerční banky pomáhaly dnešnímu růstu nejvíce akcie Telefóniky O2, které se tak vzpamatovávaly z propadů z konce minulého týdne. Titul posílil o 1,03 procenta na 390,90 koruny.

Cenné papíry Erste Group Bank stouply o 0,66 procenta na 475,20 koruny a akcie Komerční banky získaly 0,29 procenta na 4157 koruny.

Největší pokles dnes postihl KITD a Orco. KITD oslabilo o 5,56 procenta na 42,50 koruny a Orco, které bylo minulý týden nejziskovějším titulem, zlevnilo o 2,65 procenta na 73,50 koruny.

Na pražské burze se dnes začalo obchodovat s akciemi společnosti Tatry mountain resorts (TMR), která je jedničkou v cestovním ruchu na Slovensku a v Česku se bude podílet na provozování lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně.

Akcie TMR zůstaly první den obchodování na hlavním trhu BCPP na úvodní ceně 1085 Kč. Firma na pražskou burzu neuvedla nové akcie, jde o tzv. duální listing, což bylo podle Josefa Němého z Komerční banky důvodem mizivé obchodní aktivity.

"Celkem dnes s tímto titulem proběhlo pouhých šest obchodů v celkovém objemu okolo půl milionu korun. Na druhou stranu, i to stačilo k překonání zobchodovaného objemu již zavedených akcií na BCPP, Unipetrolu a Fortuny," dodal Němý.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK