Akcie v USA se dopoledne vyvíjely smíšeně

22.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech se dopoledne vydaly oběma směry. Investoři se obávají dopadu pomalejšího globálního růstu na příjmy firem, což vede ke ztrátám trhu i když zisky firem naopak překonávají očekávání. Poslední, kdo v příjmech zaostal za očekáváním, byla firma Caterpillar.

V poledne místního času (18:00 SELČ) euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 13.322 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil rovněž o 0,2 procenta na 1430 bodů. Index technologického trhu Nasdaq stoupl o 0,1 procenta na 3010 bodů.

Akcie největšího světového výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar se dopoledne pohybovaly jak na houpačce. Firma sice vykázala lepší zisk, než se čekalo, její příjmy však zaostaly za očekáváním. Varovala také, že globální ekonomika zpomaluje rychleji, že se čekalo. Akcie tak nejprve klesly, poté oživily a své zisky opět smazaly.

Z deseti hlavních sektorů indexu S&P 500 jich devět oslabilo. Rostly pouze firmy z odvětví informačních technologií, převážně díky firmě Apple. Slabý zisk způsobil ztráty akciím těžební firmy Freeport-McMoRan. Těžař uhlí Peabody Energy naopak díky hospodářským výsledkům stoupl o 12 procent.

Ze 123 firem z indexu S&P 500, které již zveřejnily výsledky hospodaření, jich 60,2 procenta vykázalo zisk nad očekáváním analytiků. 61 procent však zaostalo ve výši příjmů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK