Akcie v USA v pondělí mírně rostly, euro posílilo

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Akcie ve Spojených státech zahájily týden nepatrným růstem. Výsledky hospodaření některých firem, které překonaly očekávání, převážily nad obavami o další vývoj globálního ekonomického růstu. Dařilo se hlavně technologickým firmám v čele se společností Apple.

 

Index Dow Jones stoupl o 2,38 bodu, tedy 0,02 procenta, na 13.345,89 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 vzrostl o 0,63 bodu, neboli 0,04 procenta, na 1433,82 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 11,33 bodu, čili 0,38 procenta, na 3016,96 bodu.

Největší světový výrobce těžkých stavebních a těžebních strojů Caterpillar se stal další firmou, jejíž zisk ve čtvrtletí překonal odhady analytiků. Příjmy však zaostaly za očekáváním a Caterpillar rovněž varoval, že globální ekonomika zpomaluje rychleji, že se čekalo. Akcie se tak pohybovaly jako na houpačce, nakonec však skončily růstem o 1,5 procenta.

Firma Apple zpevnila o čtyři procenta. Apple se chystá zveřejnit výsledky hospodaření ve čtvrtek. Slabý zisk způsobil ztráty akciím těžební firmy Freeport-McMoRan. Těžař uhlí Peabody Energy naopak díky hospodářským výsledkům stoupl

Dosud zveřejněné čtvrtletní zisky firem většinou překonávají očekávání, příjmy jsou však slabé a častá jsou i varování před dalším vývojem. Ze 123 firem z indexu S&P 500, které již zveřejnily výsledky hospodaření, jich 60,2 procenta vykázalo zisk nad očekáváním analytiků, 61 procent však zaostalo ve výši příjmů.

Japonský jen v pondělí klesl na několikaměsíční minima vůči dolaru i euru. Reagoval tak na zprávy ze zdrojů, že japonská centrální banka zvažuje příští týden další zmírnění měnové politiky. Euro po dvou dnech ztrát stouplo i vůči dolaru díky výsledkům regionálních voleb ve Španělsku, které přiblížily zemi k podání žádosti o pomoc.

Euro vůči jenu posílilo o jedno procento na 104,41 JPY, když během dne stouplo až na 104,43 JPY, nejvýše za pět měsíců. Dolar k jenu zpevnil o 0,8 procenta na 79,92 JPY, a skončil tak blízko nejvyšší hodnoty za tři a půl měsíce, kam se vyšplhal během dne. Euro vůči dolaru vzrostlo o 0,3 procenta na 1,3060 USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK