C&W: Pronájmy i výstavba skladů v Česku klesají

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Firmy si za letošní tři čtvrtletí pronajaly v Česku 440.000 metrů čtverečních skladů a dalších průmyslových nemovitostí. Meziročně je to pokles o 28 procent. Oznámila to dnes realitní poradenská společnost Cushman & Wakefield (C&W).

Většinu pronájmů navíc od ledna tvořily obnovené či jinak upravené smlouvy stávajících nájemců. Podíl zcela nové poptávky na celkových pronájmech se snížil na 40 procent z loňských 52 procent.

Ve třetím čtvrtletí stavitelé dokončili kolem 43.000 metrů čtverečních průmyslových ploch. To je sice víc než za celé první pololetí, ale výrazně méně než za třetí kvartál 2011. Loni developeři ve stejném období postavili 142.000 čtverečních metrů skladů.

"Potvrzuje se naše očekávání poklesu nové výstavby. Velmi důležitým faktorem proto jsou a budou rekonstrukce stávajících hal a parků. Rekonstrukce vyžaduje výrazně nižší finanční zdroje a současně představuje menší riziko, obzvláště v zavedených lokalitách," uvedl vedoucí pronájmu průmyslových ploch v C&W Jaroslav Kaizr.

Podíl nepronajatých ploch se ve srovnání s koncem letošního pololetí zvýšil kvůli slabší poptávce zhruba o procentní bod na 8,4 procenta. "Podíl volných ploch je stále pod úrovní, kterou lze považovat za zdravou, tato hranice se pohybuje kolem deseti procent," sdělil Kaizr. Nadále tedy podle něj existuje prostor pro další výstavbu, a to hlavně v lokalitách s podílem prázdných skladů nižším než republikový průměr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK