Francie prý poskytne pomoc úvěrové divizi automobilky PSA

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 23. října (ČTK) - Francouzská vláda poskytne úvěrové divizi automobilky PSA Peugeot Citroën finanční záruky v objemu pět až sedm miliard eur (zhruba 124 až 174 miliard Kč). Informoval o tom dnes zdroj agentury Reuters. Záruky mají divizi Banque PSA Finance zajistit přístup k levným penězům navzdory nedávnému zhoršení ratingu mateřské společnosti.

Ratingová agentura Moody's tento měsíc snížila úvěrové hodnocení automobilky PSA Peugeot Citroën na stupeň Ba3. Stoupla tak pravděpodobnost, že klesne rating úvěrové divize.

Francouzský ministr financí Pierre Moscovici již minulý týden uvedl, že vláda hledá možnosti, jak divizi Banque PSA Finance zajistit potřebné financování. Ministr reindustrializace Arnaud Montebourg však upozornil, že automobilka bude muset výměnou za pomoc pro úvěrovou divizi učinit určité závazky. Ministr již dříve firmu vyzval, aby omezila plánované zrušení více než 10.000 pracovních míst ve francouzských závodech.

PSA Peugeot Citroën je po německém Volkswagenu druhým největším výrobcem aut v Evropě. V poslední době se však potýká s negativními dopady slabé poptávky na evropském trhu. Firma působí i v Česku, kde má společný podnik TPCA s japonskou automobilkou Toyota.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK