Rosněfť díky převzetí TNK-BP ušetří prý až pět miliard dolarů

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 23. října (ČTK) - Ruská státní energetická společnost Rosněfť je díky převzetí svého rivala TNK-BP schopna ušetřit na nákladech od tří do pěti miliard dolarů (až 96 miliard Kč). Na schůzce s investory to řekl šéf Rosněfti Igor Sečin. Úspory se podle něj prakticky hned projeví u projektů v oblasti východní Sibiře a na poloostrově Jamal. Rosněfť bude díky TNK-BP největším těžařem ropy na světě.

"Domníváme se, že celkový synergický efekt po optimalizaci těžby, zpracování ropy a prodeje vyjde na tři až pět miliard dolarů," řekl Sečin. Další úspory by mohlo zajistit využití infrastruktury v oblasti pole Vankor na polárním kruhu k přepravě ropy, kterou TNK-BP těží v arktických polích na Jamalu.

Rosněfť v pondělí oznámila, že za zhruba 55 miliard dolarů (asi 1,05 bilionu Kč) převezme firmu TNK-BP. Ta je třetím největším producentem ropy v Rusku. Poloviční podíl Rosněfť koupí od britské společnosti BP, která zároveň posílí vliv v Rosněfti, druhou polovinu pak od konsorcia ruských miliardářů AAR.

Díky převzetí TNK-BP by měla Rosněfť denně těžit zhruba 4,6 milionu barelů ropy. Současná světová jednička, kterou je americká Exxon Mobil, má denní těžbu kolem 4,2 milionu barelů.

Akcie té části TNK-BP, s nimiž se obchoduje na burze, ale dnes mohutně oslabovaly a jejich propad přesáhl 11 procent. Sečin totiž řekl, že se teď nevedou žádná jednání o výkupu akcií, které drží drobní akcionáři. Takzvaný "free float", tedy podíl akcií určených pro veřejné trhy, činí v případě TNK-BP Holding asi pět procent.

"O této otázce jsme nejednali," řekl Sečin, jehož cituje agentura Reuters. "My jsme na sebe nevzali žádné závazky, toto nám nikdo nenavrhl," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK