Pražská burza oslabila v souladu s trhy, nejvíce kleslo Orco

23.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. října (ČTK) - Pražská burza dnes v souladu s ostatními evropskými trhy oslabila. Hlavní index PX klesl o 1,78 procenta na 972,34 bodu, zejména kvůli ztrátám akcií obou bank, telekomunikačního operátora Telefónica a elektrárenské společnosti ČEZ. O téměř sedm procent přišly akcie developera Orco, vyplývá z výsledků burzy.

"Na evropských burzách byla již od rána špatná nálada kvůli neuspokojivým výsledkům několika firem, poklesu cen komodit i snížení ratingu několika španělských regionů. Sentiment se ještě zhoršil v odpoledních hodinách, kdy své výsledky oznámily některé důležité americké firmy," uvedl Josef Němý z Komerční banky.

Akcie Erste Group Bank oslabily o 2,99 procenta na 461 koruna a akcie Komerční banky klesly o 1,37 procent na 4100 korun. Cenné papíry Telefóniky ztratily 1,25 procenta na 386 korun. A nedařilo se ani největší emisi ČEZ, jejíž akcie zlevnily o 1,27 procenta na 720,60 koruny.

Největší ztrátu dnes mělo Orco, a to 6,93 procenta na 68,41 koruny. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance akcie Orka pouze kopírovaly svůj primární trh, kde také po nedávném prudkém růstu "úřadovali" prodejci.

Pondělního posílení na svém primárním trhu podle Němého naopak využily akcie technologické firmy KIT digital. Dnes v Praze stouply o 2,38 procenta na 43,51 koruny.

Petrochemická skupina Unipetrol se rozhodla o čtyři týdny urychlit plánovanou údržbu na jednotce destilace surové ropy v kralupské rafinerii. Odstávka začne 25. října a bude trvat až deset dní. "Načasování údržbářských prací bylo přeloženo tak, aby vyhovovalo dočasnému desetidennímu omezení dodávek surové ropy oznámené Transalpinským ropovodem (TAL)," upozornil Kohout.

Unipetrol dnes také informoval, že společnost Paramo prodala svou dceřinou firmu Paramo Asfalt polské společnosti Orlen Asfalt. Akcie Unipetrolu dnes poklesly o 0,24 procenta na 169,10 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK