Čínský průmysl se zvolna zotavuje, naznačila statistika

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 24. října (ČTK) - Aktivita v čínském průmyslu se v říjnu podle předběžných údajů zvýšila, což nahrává oživení celé ekonomiky. Ukázal to index nákupních manažerů, který vzrostl na 49,1 bodu, a dostal se tak nejvýše za poslední tři měsíce. Index, který sestavuje investiční banka HSBC, byl v září na 47,9 bodu.

Navzdory zlepšení ale indikátor stále zůstává pod hranicí 50 bodů, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Pokud je index nad 50 body, aktivita se zvyšuje, pokud klesne pod 50 bodů, naznačuje to naopak útlum aktivity.

Povzbudivý je ale vývoj nových zakázek a výroby, kde se dílčí indexy vyšplhaly na několikaměsíční maxima. Vývoj zásob pak naznačuje, že se bude v dalších měsících zvyšovat výroba. To už by se mělo přímo projevit i v číslech o vývoji hrubého domácího produktu.

"Trhy ale možná budou zklamané, když si uvědomí, že oživení čínské ekonomiky bude jen pozvolné, a že se patrně nechystají žádná nová podpůrná opatření," řekl hlavní ekonom Dariusz Kowalczyk z investiční společnosti Crédit Agricole CIB v Hongkongu.

Čína má druhou největší ekonomiku na světě a v posledních letech je to jediná významná země, která táhne globální hospodářský růst. Tempo růstu HDP sice ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 7,4 procenta, což je nejméně od začátku roku 2009, ekonomové ale předpovídají, že to bylo zároveň pomyslné dno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK