Japonské akcie zastavily růst, euro je bez větších změn

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. října (ČTK) - Japonské akcie dnes zastavily růstový cyklus, který trval celých sedm dní, a vydaly se dolů. K propadu cen přispěl i silný úterní pokles cen akcií v USA, stejně jako snaha investorů vybrat si zisky. Na devizových trzích se dolar vyšplhal na zhruba tříměsíční maximum k japonskému jenu, zatímco euro zůstalo bez výraznějších změn.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 59,95 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,67 procenta na hodnotě 8954,30 bodu. Vrátil se tak pod psychologicky důležitou hranici 9000 bodů, nad kterou vydržel tři dny. Širší index Topix odepsal 0,81 procenta na 743,27 bodu.

Akcie v USA v úterý silně oslabily, hlavně v reakci na horší výsledky hospodaření několika důležitých firem. K propadu cen ale podle analytiků přispělo i to, že trhy se postupně dostaly na mnohaletá maxima, korekce se tedy dala očekávat.

Na devizových trzích americký dolar setrvával blízko tříměsíčního maxima vůči japonskému jenu, zatímco australský dolar se vrátil k růstu. Pomohla mu především statistika o vyšší inflaci, než jaká se očekávala. Impulzem k růstu ale byla i zpráva, že se zotavuje čínský průmysl.

Dolar vůči jenu odepsal 0,1 procenta na 79,81 JPY, zůstává ale blízko nejvyšší hodnoty od začátku července, která činí 80,02 JPY. K poklesu jenu v minulých dnech přispělo očekávané uvolnění měnové politiky, k němuž by mohla sáhnout tamní centrální banka. Naopak euro vůči dolaru zůstalo téměř beze změn na 1,2986 USD. Australský dolar k americkému přidal 0,5 procenta na 1,0313 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK