Ford do konce roku 2014 zavře svůj závod v Belgii

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Genk 24. října (ČTK) - Americká automobilka Ford Motor uzavře do konce roku 2014 svoji továrnu v belgickém městě Genk. Závod má 4500 zaměstnanců a u dodavatelů továrny zřejmě přijde o práci dalších 5000 zaměstnanců. Oznámil to dnes šéf odborů Johan Lamers. Ford se v Evropě potýká se ztrátami a nadměrnou kapacitou výroby kvůli prudkému poklesu poptávky po autech.

Závod vyrábí středně velký model Mondeo a minidodávky S-MAX a Galaxy. V závodě se podle odborů téměř po celý letošní rok pracuje jen čtyři dny v týdnu a v prosinci se má výroba dočasně úplně zastavit.

Ford letos očekává v Evropě ztrátu více než miliardu USD (19,3 miliardy Kč). Evropa má na celkovém prodeji automobilky čtvrtinový podíl.

Počet registrací nových aut v Evropě se podle automobilové asociace ACEA v září snížil o 10,8 procenta, což byl nejrychlejší pokles za posledních 12 měsíců. Většina velkých značek zaznamenala dvouciferný procentní pokles, prodej Fordu se snížil o 14,9 procenta a za devět měsíců o 12,6 procenta.

Genk je již druhým závodem na výrobu aut v Belgii, který se za poslední dva roky zavírá. Prvním byl závod americké automobilky v Antverpách. Trhy rovněž spekulují o možném zavření evropských závodů automobilek Peugeot a Opel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK