HB Index: Tržní ceny bytů mírně klesly, pozemky naopak zdražují

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. října (ČTK) - Tržní ceny bytů v Česku se ve třetím čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím mírně snížily o procentní bod. Mírně zlevnily i rodinné domy, ceny pozemků naopak dlouhodobě rostou. Vyplývá to z ukazatele HB Index, který dnes zveřejnila Hypoteční banka.

"V Praze ceny bytů poklesly dvakrát rychleji, než je celorepublikový průměr, to je o dva procentní body. Díky slevovým akcím developerů i nižším cenám nových projektů se nyní nové byty v Praze prodávají za stejné ceny jako v Brně," uvedl ředitel nemovitostního odboru Hypoteční banky Petr Němeček. Největší poklesy však vykázaly byty v Karlovarském kraji a na Vysočině.

Silnější pokles pražských bytů dnes potvrdila také stavební společnost Skanska. Podle jejích údajů se průměrná cena za nový byt snížila o tři procenta na 55.350 korun za metr čtvereční. Tuto částku navíc zkreslují luxusní byty v centru metropole.

Od července do konce září mírně zlevnily také rodinné domy, ukázal HB Index. Ceny pozemků se naopak zvýšily zhruba o procentní bod. "Celkově se jedná o nejstabilnější segment v oblasti rezidenčních nemovitostí. I díky tomu jsou pozemky stále vnímány jako vhodná investice s malým rizikem a nízkými udržovacími náklady," poznamenal Němeček z Hypoteční banky. Největší zájem podle něj byl o parcely s výměrou do 950 metrů čtverečních, ve větších městech do 650 čtverečních metrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK