Fed dnes změny neudělal, potvrdil program nákupů dluhopisů

24.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 24. října (ČTK) - Měnový výbor americké centrální banky (Fed) na dnešním zasedání podle očekávání žádné změny v měnové politice neoznámil. Fed potvrdil, že se bude držet svého nového programu nákupů dluhopisů na podporu ekonomiky z minulého měsíce a že ponechá úrokové sazby na nynějším minimu do roku 2015.

Fed na zářijovém zasedání odstartoval třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování (QE3), v jehož rámci hodlá nakupovat hlavně hypoteční cenné papíry tempem 40 miliard dolarů (772 miliard Kč) měsíčně. Šéf Fedu Ben Bernanke tehdy uvedl, že nákupy budou trvat, dokud se stav ekonomiky nezlepší natolik, aby dostatečně klesla nezaměstnanost. Fed od konce roku 2008 koupil na trhu státní a hypoteční dluhopisy za celkem 2,3 bilionu dolarů.

Fed dnes potvrdil, že pravděpodobně ponechá základní úrokovou sazbu v rozpětí 0 - 0,25 procenta do poloviny roku 2015. Sazbu drží Fed prakticky na nule od prosince 2008.

Ve sdělení po dnešním zasedání Fed připustil, že americký realitní trh vykazuje známky oživování. Konstatoval i určité zvýšení inflace, označil to ale za důsledek zvýšení kolísavých cen energie a uvedl, že inflační očekávání zůstávají stabilní.

"Výbor se i nadále obává, že bez dostatečně volné měnové politiky by nemusel být ekonomický růst silný natolik, aby zajistil trvalejší zlepšování situace na trhu práce," uvedl Federální výbor pro operace na otevřeném trhu (FOMC). Proti rezoluci opět hlasoval jediný člen FOMC s hlasovacím právem, prezident Federální rezervní banky v Richmondu Jeffrey Lacker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK