Známe nejúspěšnější tradery prvního kola investiční soutěže

25.10.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


První kolo investiční soutěže společnosti Bossa, ve kterém se obchodovalo s fiktivními penězi, je úspěšně za námi. Ze třech týdnů investorského klání vzešlo 28 šťastlivců – šikovných obchodníků, kteří od Bossy dostanou 10 tisíc korun a postupují do druhého reálného kola, ve kterém se hraje o hlavní cenu – hybridní vůz Hondu CRZ.

Kromě 25 nejlepších obchodníků, kteří nejlépe zhodnotili své fiktivní soutěžní účty za uplynulé tři týdny, byl také každý týden vyhlášen obchodník týdne. Tím se stal ten, kdo za jeden soutěžní týden nejvíce zhodnotit fiktivní kapitál.

Ti krom toho, že zhodnotili své účty v řádu několika set procent, museli splnit i základní soutěžní podmínky. Tedy mít trvalé bydliště na území České republiky, být starší než 18 let a soutěžit jenom na jednom soutěžním účtu. V případě, že se obchodník týdne umístil i mezi 25 nejúspěšnějšími obchodníky celé soutěže, postoupil místo něj další í soutěžící v pořadí, jelikož každý účastník měl nárok jenom na jednu výhru.

Ženy versus muži

O investiční soutěž s podtitulem „Poprvé naostro“ projevili čeští investoři obrovský zájem. A to jak začátečníci, tak i pokročilí, ženy i muži. Prvního kola se zúčastnilo celkem 11 764 hráčů. Z toho bylo 14,8 procent žen. Nižší celková účast něžného pohlaví v prvním kole soutěže ale nic nevypovídá o jejich investičních schopnostech. Mezi 28 nejlepšími, kteří postoupili přímo do druhého kola, je žen až 20 procent.

Nejlepší trader týdne zhodnotil účet o téměř 600 %

Prvním traderem týdne se stal soutěžící s přezdívkou Akiabel, který za týden zhodnotil soutěžní účet o 405, 17 procent. Druhý týden to byl Menstars, který zvýšil počáteční kapitál o 599,73 procent. Třetí a tedy poslední týden vyhrál Label5 s 393,83 procenty. Každý z nich byl úspěšný na jiném instrumentu a použil jinou strategii.

Nejvíce se obchodoval měnový pár EUR/USD

Výčet deseti nejobchodovanějších investičních instrumentů se v průběhu prvního kola každý týden měnil. To svědčí o širokém zájmu a rozhledu soutěžících. Nejvíce obchodovanými instrumenty v průběhu celého demo kola byly: EUR/USD, zlato a ropa.

Když se na tyto tři nejobchodovanější investiční instrumenty podíváme z hlediska ziskovosti/ztrátovosti, tak v 1. demo kole to vypadalo následovně:

zisk_ztrata_transakce.jpg

Tabulka prozrazuje, že ze třech nejobchodovanějších instrumentů byla nejziskovější právě ropa. Téměř 76 procent uzavřených transakcí na ropě bylo ziskových a jenom 24 procent ztrátových.

Zajímavé určitě bude srovnání těchto informací s reálným obchodováním a tedy, na kterých instrumentech bude nejvíce uzavřených transakcí a naopak, které budou nejvíc ziskové/ztrátové.

Troufáme si říci, že v druhé části soutěže, když už budou zisky a ztráty reálné, budou investoři opatrnější. To, jestli se jim v druhém kole také podaří zhodnotit reálné peníze v řádech 260 až 410 procent můžete průběžně sledovat webové stránce společnost Bossa.

Nejziskovější a nejztrátovější transakce

Nejzajímavější výsledky přinesla analýza nejziskovějších a nejztrátovější obchodů za uplynulé tři týdny. Tři z pěti nejztrátovějších obchodů v prvním kole soutěže co do velikosti absolutní ztráty bylo zavřeno v jeden, a to ten samý den na měnovém páru EUR/USD.

Ve dnech 15. a 16. října tradeři sázeli na pokles eura vůči dolaru, a proto euro prodali. Situace se vyvíjela ale opačně, než před otevřením obchodu předpokládali. Euro posilovalo a oni ztráceli. Všichni tři pak ztrátový obchod v noci zavřeli se ztrátou od 68 842,95 do 111 673 korun. Posilování eura v tento den způsobila jak dobrá data z Německa (index ZEW), tak spoléhání investorů na to, že Španělsko ve finále přece jenom požádá o pomoc.

Graf: Hodinový graf EUR/USD v průběhu 1. kola soutěže. Zobrazeny 4 nejztrátovější obchody v průběhu 3 týdnů 1. demo kola

EURUSD_graf_1.jpg

U ziskových obchodů bylo zajímavým zjištěním, že ty nejprofitabilnější obchody byly otevřeny po mnohem delší dobu než ty ztrátové. V některých případech dokonce až po celou dobu soutěže.

Mezi pět nejziskovějších obchodů prvního kola patřil i nákup jednoho lotu honkongského indexu Hang Seng na začátku soutěže, tedy 3. října. Obchodník pozici zavřel, index prodal až 19. října, kdy byla soutěž u konce, čímž získal až přes 107 000 korun.

Graf: Hodinový graf akciového indexu Hang Seng v průběhu 1. kola soutěže. Zobrazeny 2 z 5 nejziskovějších obchodů v průběhu prvního kola soutěže

Hang_seng_graf_2.jpg.jpg 

Mezi pět nejziskovějších obchodů soutěže se zařadili i obchody na měnových párech EUR/JPY a EUR/CAD. Jak jvidíte na grafu, opět se jednalo o dlouhodobější obchody.

Graf: Hodinový graf EUR/CAD

EURCAD_graf_3.jpg.jpg

Graf: Hodinový graf EUR/JPY

 EURJPY_graf_4.jpg.jpg

Štítky:

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE