SP: Průmysl se brzy neoživí, ekonomika letos klesne o procento

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Český průmysl se na přelomu roku výrazně neoživí a ekonomika jako celek v letošním roce vykáže pokles reálného HDP meziročně kolem jednoho procenta. Vyplývá to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy za třetí čtvrtletí mezi téměř dvěma stovkami členských firem.

 

"Ekonomika je nejslabší za poslední dva roky, nejistota a nedůvěra přetrvává, zakázek zřejmě nepřibude, zaměstnanost mírně klesne. Výsledky sice nejsou zase tak katastrofické, ale současné období a přelom roku bude pro firmy obtížný, bohužel jim k tomu nepomáhá ani stav podnikatelského prostředí," shrnul výsledky průzkumu prezident svazu Jaroslav Hanák.

Pozitivních signálů je podle analytika svazu Borise Dlouhého minimum, například mírný nárůst investičních výdajů, a řada signálů alespoň neutrálních, jako je dostupnost úvěrů. Negativními signály zůstávají nejistota, zhoršující se hlavní faktory omezující růst a zhoršující se podnikatelské prostředí. Podniky očekávají v letošním i příštím roce růst mezd stále pod dvěma procenty. Pro letošek jej odhadují na 1,85 procenta, pro příští rok na 1,65 procenta, což je mírně nad odhadem z druhého čtvrtletí.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK