Praha rozdělila radnicím 183 milionů korun z hazardu

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Pražští zastupitelé dnes po dlouhé diskusi rozdělili městským částem 183 milionů korun získaných v prvním pololetí roku za odvody z hracích automatů, zbylých 271 milionů si Praha ponechá jako rezervu. Podle některých zastupitelů by část peněz, které zůstanou hlavnímu městu, měla příští rok směřovat na podporu sportu.

Z radnic už v minulosti několikrát zazněly hlasy, že by se peníze z hazardu měly v plné výši vracet do rozpočtů městských částí, na jejichž území jsou výherní automaty provozovány. Proti jsou ale ty městské části, které schválily takzvanou nulovou toleranci hazardu. Od roku 2015 tak nebudou mít na svých územích žádné výherní hrací automaty, nedostanou tedy ani žádné peníze z odvodů.

Polovina z částky rozdělené radnicím, tedy zhruba 91 milionů, půjde na sport a veřejně prospěšné projekty, se zbylými penězi budou moci městské části naložit podle vlastního uvážení.

Podle daňových změn, které platí od letošního roku, se změnily odvody z hazardu. Dříve mohly městské části vybírat poplatek za každý provozovaný automat. Nyní si odvody rozdělují stát a obce v poměru 1:4. Loterijní firmy musí také nově odvádět 20 procent z rozdílu mezi vsazenými částkami a vyplacenými výhrami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK