EK chce zablokovat Rumunsku 500 milionů eur, kvůli korupci

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise dnes oznámila, že hodlá Rumunsku zablokovat kvůli vážným problém v boji proti korupci značnou část peněz, které by do země měly přitéct v rámci čtyř unijních programů. Podle zdroje agentury Reuters jde o 500 milionů eur.

 

Jde o prostředky, které měly být použity na proplacení části nákladů různých dopravních, ekonomických, regionálních a environmentálních projektů v zemi. Rumunsko řady unie rozšířilo spolu s Bulharskem jako poslední v roce 2007.

Komise, výkonný orgán unie, plánovanou blokaci peněz vysvětlila vážnými nedostatky v tamních systémech správy a kontroly vynakládání unijních fondů. "Problém leží v oblasti veřejných řízení, spolehlivého finančního managementu, v prevenci a odhalování podvodů a konfliktů zájmů," uvedla komise v prohlášení.

Rumunsku bylo už přiděleno kolem 20 miliard eur, které by měly pomoci zlepšit stav tamní infrastruktury a ekonomiky. Brusel ale opakovaně kritizuje, jakým způsobem jsou tyto peníze v Rumunsku spravovány a čerpány.

V roce 2011 už komise platby jednou dočasně přerušila, nyní se rozhodla tento krok zopakovat. Dokud se situace nezlepší, tak Rumunsko nedostane žádné platby. Dotčená suma představuje asi 10 až 25 procent celkových plateb, které by Rumunsku v problémových čtyřech programech mohlo získat.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK