ŘSD chce výrazně posílit vlastní právní oddělení

25.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. října (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) čeká podstatná změna v oblasti právních služeb. Na úkor externích právníků chce personálně posílit své právní oddělení, které by převzalo většinu běžné agendy. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel ŘSD David Čermák.

Podle něj byl právní odbor jednou z největších bolestí ŘSD. Firma donedávna zaměstnávala jen pět právníků. Například pro odbor veřejných zakázek si tak musela právní služby najímat výhradně u externistů.

Ceny, které za externí poradenství v minulosti ŘSD platilo, byly navíc nadhodnocené, uvedl Čermák. Podle jeho dřívějšího vyjádření za hodinu práce externích právníků ředitelství platí 4800 korun. Smlouvy s advokátními kancelářemi jako je kancelář Miroslava Jansty nebo Weil, Gotshal & Manges byly uzavřeny v roce 2007.

Ceny, za které si ŘSD najímá právníky, by se do budoucna měly snížit alespoň o polovinu, uvedl Čermák. Doufá, že se mu toho podaří dosáhnout vypsáním nových rámcových smluv. Ty by chtěl vypsat do tří týdnů.

Tlak na cenu není v oblasti výběru advokátní kanceláře tím nejvhodnějším měřítkem, reagoval bývalý ministr dopravy Radek Šmerda, který úřad krátce řídil na jaře roku 2011 před nástupem současného ministra Pavla Dobeše. Podle něj sice byly uvedené advokátní kanceláře drahé, ale měly výsledky a státu ušetřily miliardy korun například při sporech s rejdaři nebo se stavební společností Eurovia CS.

Právní oddělení ŘSD se za pět měsíců, kdy je Čermák ve funkci, rozrostlo o pět zaměstnanců. Složitější případy by přesto měly zůstat na bedrech externích kanceláří. Má jít zejména o vybírání elektronického mýtného a zadávání veřejných zakázek.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK