Zisk automobilky Kia zasáhla stávka a nízká domácí poptávka

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihokorejská automobilka Kia Motors zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 28 procent na 829 miliard wonů (14,6 miliardy korun). Oznámila to dnes firma. Oproti druhém čtvrtletí však zisk klesl o 24 procent kvůli stávce zaměstnanců a slabé poptávce na domácím trhu. Výsledek tak zaostal za očekáváním analytiků.

 

Automobilka v důsledku stávky přišla o produkci téměř 63.000 vozů v hodnotě 94 milionů dolarů (1,8 miliardy Kč). Akcie podniku po zveřejnění výsledků oslabily o více než pět procent, napsala agentura AP.

Kia je dceřinou společností největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor. Společně tvoří pátou největší automobilovou skupinu na světě. Firmy byly dříve považovány za výrobce levných vozů s nezajímavým designem. V posledních letech však zapracovaly na designu i kvalitě, a začaly tak dosahovat vynikajících výsledků v prodeji.

Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou produkci osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku. Kia spustila v prosinci 2007 sériovou výrobu osobních vozů u slovenské Žiliny.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK