Japonské akcie výrazně oslabily

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 26. října (ČTK) - Japonské akcie dnes výrazně klesly kvůli zprávě o slabých hospodářských výsledcích čínských investičních fondů. Hlavní index tokijské burzy Nikkei se snížil o 1,4 procenta na 8933,06 bodu poté, co ve čtvrtek uzavřel na čtyřtýdenním maximu.

Čínský list China Securities Journal uvedl, že čínské investiční fondy ve třetím čtvrtletí prodělaly 75 miliard jüanů (232 miliard Kč). K poklesu akcií přispěly rovněž slabé výsledky japonského výrobce průmyslových robotů Fanuc a producenta fotoaparátů Canon.

Ve čtvrtek japonské akcie posilovaly díky očekávání, že japonská centrální banka příští týden přikročí k dalšímu uvolnění měnové politiky, aby podpořila domácí ekonomiku. Podle zdrojů agentury Reuters by banka mohla rozšířit nákupy dluhopisů o minimálně deset bilionů jenů (2,4 bilionu Kč).

Na devizovém trhu japonský jen posílil poté, co se kvůli předpokládanému uvolňování měnové politiky propadl až na čtyřtýdenní minimum vůči dolaru. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,4 procenta na 79,99 JPY. Euro vůči jenu oslabilo o 0,5 procenta na 103,37 JPY. Vůči dolaru se jeho kurz snížil o 0,1 procenta na 1,2923 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK