Euro čtvrtým dnem po sobě slábne, trh sleduje vývoj v Řecku

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. října (ČTK) - Euro v závěru týdne na devizových trzích už čtvrtým dnem po sobě klesalo, nově především kvůli obavám z dalšího vývoje v Řecku. Vůči dolaru se tak jednotná evropská měna dostala nejníže za dva týdny. Naopak dolar těžil ze zprávy o rychlejším čtvrtletním růstu hrubého domácího produktu Spojených států.

Euro se odpoledne prodávalo za 1,2928 USD, což byl denní pokles o 0,1 procenta. Během dne ale spadlo až na 1,2881 USD, což byl nejnižší kurz od 11. října. Za celý týden kurz odepsal 0,7 procenta. Vůči všeobecně silnému japonskému jenu euro spadlo o 0,7 procenta na 103,14 JPY.

Euro oslabila zpráva Mezinárodního měnového fondu (MMF), podle které bude mít Řecko vyšší dluh, než na jakém se dohodlo s věřiteli. Řecká vláda navíc oznámila, že dohodě o novém programu úspor brání jedna z koaličních stran.

Příští týden ve středu se bude konat schůzka ministrů financí eurozóny a jednat se na ní má právě o Řecku. Na kurz eura přitom dál nepříznivě působí také vývoj ve Španělsku, které stále zvažuje, zda požádá o mezinárodní finanční pomoc. Pokud se tak rozhodne, Evropská centrální banka (ECB) může spustit svůj nový program odkupu státních dluhopisů.

Dolar naopak těžil ze zprávy, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí podle prvního rychlého odhadu zrychlila růst na rovná dvě procenta. To je těsně nad odhady analytiků, kteří čekali zrychlení na 1,9 procenta z tempa 1,3 procenta ve druhém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK