MMF: Španělsko učinilo pokrok v reformě finančního systému

26.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 26. října (ČTK) - Španělsko zatím učinilo významný pokrok v reformě svého finančního sektoru. Dosavadní tempo ale musí udržet, protože další opatření ještě musí zavést. Ve zprávě o výsledcích návštěvy mise pozorovatelů to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Členy mise byli vedle činitelů MMF také zástupci Evropské centrální banky (ECB) a Evropské komise.

MMF, ECB a Evropská komise tvoří takzvanou trojku, tedy skupinu mezinárodních věřitelů. U nich si Španělsko letos v létě vyjednalo úvěr v objemu 100 miliard eur (zhruba 2,5 bilionu Kč) na rekapitalizaci svých bank. Ty se dostaly do vážných problémů po roce 2008, kdy splaskla bublina na španělském realitním trhu.

"V reformě finančního sektoru byl učiněn důležitý pokrok," píše se ve zprávě měnového fondu. "Je ale důležité současné tempo udržet, protože na obzoru jsou další náročné kroky," píše se dále.

Madrid nyní zvažuje, zda požádá o mezinárodní finanční pomoc i pro celou ekonomiku. Záležet to bude hlavně na vývoji výnosů španělských státních dluhopisů, od nichž se odvíjejí náklady na obsluhu dluhu. Španělé by se ale nejprve museli obrátit na Evropský stabilizační mechanismus, což je stálý záchranný fond eurozóny.

MMF také poznamenal, že od doby, co ECB vyhlásila svůj nový program odkupu státních dluhopisů zadlužených zemí, se rovněž zlepšily podmínky na španělském finančním trhu.

ECB v září oznámila, že pokud některá členská země eurozóny bude potřebovat pomoc ECB, nejprve o ni musí požádat a souhlasit s podmínkami. Ty ale zatím zůstávají nejasné. Pokud by ale zájemce na tyto podmínky přistoupil, pak je ECB ochotna dluhopisy takové země nakupovat prakticky v neomezeném objemu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK