Bouře Sandy pojišťovny neohrozí ani při nákladech 10 miliard USD

29.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Obří hurikán Sandy, který začal postupovat na severovýchodní pobřeží USA, by mohl způsobit pojišťovnám největší náklady v tomto roce. Ani při ztrátě deseti miliard dolarů (194 miliard Kč), více než dvojnásobku pojištěných nákladů loňského hurikánu Irene, to ale odvětví nijak neohrozí. Pojišťovny mají dostatek rezerv a letošní pojištěné ztráty z přírodních katastrof jsou zatím mnohem nižší než loňské, řekli analytici agentuře Reuters.

Firma Eqecat, která modeluje dopady přírodních pohrom na pojištěný majetek, dnes odhadla náklady pojišťoven kvůli škodám ze Sandy v širokém rozpětí pět až deset miliard dolarů. Její mluvčí sdělila, že během týdne, po dopadu hurikánu na pevninu, firma vydá aktualizaci odhadu. I při dolní hranici odhadu by šlo o jeden z nejhorších hurikánů v USA dle pojištěných ztrát a překonal by Irene, kde ztráty činily 4,3 miliardy dolarů.

"S kapitálem přes 500 miliard dolarů jsou pojišťovny dobře připraveny na náhradu všech ztrát z Frankenstormu," uvedl dnes analytik Gregory Locraft z banky Morgan Stanley. Meteorologové dali Sandy přezdívku "Frankenstorm", protože i když jde o hurikán nejnižší kategorie, míří do hustě obydlené oblasti a zřejmě se srazí se zimní bouří blížící se od západu a s přílivem mrazivého vzduchu od severu. Experti čekají dopady na území v délce asi 1200 kilometrů od pobřeží až po Velká jezera.

Loni dosáhly pojištěné ztráty z přírodních katastrof rekordní úrovně zhruba 100 miliard dolarů, zejména v důsledku tornád v USA a zemětřesení v Asii a Tichomoří. Letošní ztráty jsou proti tomu pouhým zlomkem. Zajišťovna Munich Re v létě odhadla, že globální ztráty z katastrof v prvním pololetí dosahovaly jen 12 miliard dolarů.

Podle Locrafta by ztráta kolem pěti miliard dolarů poškodila zisky větších amerických pojišťoven majetku jako Chubb Corp, Allstate Corp nebo Travelers. Náklady kolem deseti miliard by už pocítily i velké světové pojišťovny, promítly by se ale jen do nižších zisků ve čtvrtém čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK