Pražská burza zpevnila, akcie Erste Bank o téměř pět procent

30.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. října (ČTK) - Pražský akciový trh dnes rostl a hlavní index PX zpevnil o 1,10 procenta na 969,51 bodu. Burzu nahoru táhly především akcie rakouské Erste Bank, které zpevnily o 4,79 procenta na 472,50 koruny. Se ziskem se obchodovaly také trhy ve středoevropském regionu.

"Celková likvidita na trhu byla opět negativně ovlivněna uzavřenými trhy v zámoří, kde však právě svitla naděje, že ve středu by již Wall Street opět mohla obchodovat normálně," uvedl Josef Kohout z Patria Finance.

Miroslav Adamkovič z Komerční banky míní, že index PX také dnes výrazně ovlivnily firemní výsledky, konkrétně data, která ráno zveřejnila Erste Bank. Banka, která ovládá Českou spořitelnu, vytvořila za první tři čtvrtletí roku čistý zisk 597,3 milionu eur, zhruba 14 miliard korun.

"Dílčí výsledky dceřiné České spořitelny také ukázaly výrazné zlepšení. Z pohledu investorů jsou zajímavé spekulace na výši dividend u obou subjektů," doplnil Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz.

Dařilo se i akciím prodejce ojetých aut AAA Auto, jež rostly o 1,41 procenta na 25,12 koruny. Akcie developera Orco si polepšily o 0,82 procenta na 60,19 koruny.

V červených číslech naopak uzavřely cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol, pohoršily si o 1,20 procenta na 168,16 koruny. Analytici Komerční banky dnes snížili cílovou cenu pro akcie Unipetrolu ze 157 Kč na 152 Kč na akcii a potvrdili doporučení "prodat".

Cena akcií mediální firmy CME, která ve středu oznámí hospodářské výsledky, klesla o 0,27 procenta na 128 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK