Řecko čeká v roce 2013 horší deficit rozpočtu a recesi

31.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řecko čeká v příštím roce větší rozpočtový deficit a hlubší recesi. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který dnes vláda předložila parlamentu. Schodek veřejných financí má činit 5,2 procenta hrubého domácího produktu místo 4,2 procenta, které vláda předpovídala na počátku tohoto měsíce. Sníží se však z letošních očekávaných 6,6 procenta.

 

Řecká ekonomika pak příští rok klesne o 4,5 procenta místo dříve uváděných 3,8 procenta. V recesi bude již šestým rokem za sebou.

Směrem vzhůru vláda revidovala také výši dluhu na 189,1 procenta HDP ze 179,3 procenta HDP. Letos má dluh činit 175,6 procenta HDP. Celkový dluh má činit 346,2 miliardy eur (8,7 bilionu Kč).

Míra nezaměstnanosti má příští rok činit 22,8 procenta. Letos v červenci se vyšplhala na rekordních 25,1 procenta.

Řecko je od května 2010 závislé na zahraniční pomoci. Bez peněz od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu by nebylo schopné splácet svůj dluh nebo vyplácet mzdy státním zaměstnancům a penze. Muselo by tak vyhlásit bankrot, což by ohrozilo jeho pozici v eurozóně.

Vláda se nyní několik měsíců snaží dohodnout se zahraničními věřiteli nový balík úspor na příští dva roky v objemu 13,5 miliardy USD. Jednání však upozornila na neshody ve vládní koalici, někteří členové koalice úspory odmítají. Země potřebuje schválit úspory, aby dostalo dalších 31 miliard eur ze slíbené pomoci. Bez těchto peněz bude země v polovině listopadu bez finančních prostředků.

Ministr financí Jannis Sturnaras předložil revidovaná čísla rozpočtu na rok 2013 v parlamentu krátce předtím, než budou zákonodárci hlasovat o rozsáhlé privatizaci státních podniků. Hlasování má být testem síly koalice. Privatizace patří mezi reformy, které po Řecku požadují zahraniční věřitelé, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK