EK projednává zákaz diskriminace klientů pojišťoven podle věku

31.10.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Evropská komise projednává návrh směrnice, která má zajistit rovný přístup pojišťoven ke klientům z hlediska jejich věku a zdravotního stavu. Na Konferenci pojišťovacích makléřů to dnes řekl výkonný ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora s tím, že návrh nabourává základní princip pojišťovnictví. Podle pojišťoven by tato směrnice znamenala konec poskytování životního pojištění pojišťovnami sídlícími v EU.

 

Zavedení této směrnice ale podle Síkory není prioritou nynějšího vedení EK. Na základě jiné směrnice EU, která nařizuje, aby ženy platily za životní pojištění stejně jako muži, zdraží ženám od letošního prosince životní pojistky. Doposud byly v tomto směru zvýhodněné, protože jsou pro pojišťovny méně rizikové a dožívají se vyššího věku. Podle některých odhadů zdraží tyto pojistky pro ženy až o 80 procent.

"Pokud by to nastalo, životní pojištění jako celek by v EU přestalo úplně fungovat," řekl ČTK k úplnému zrovnoprávnění klientů ředitel úseku životního pojištění Allianz Libor Novák. Stejné ceny pro muže a ženy se podle něj zvládnout dají, nebrat v úvahu věk či zdravotní stav už by ale prý pojišťovny nezvládly.

Rozdíl v ceně rizika mladých a starých klientů je podle produktového manažera Allianz Martina Podávky tak velký, že by se vyplatilo pojišťovat občany EU pojišťovnami ze zemí mimo unii. Tyto pojišťovny by vysbíraly méně rizikové klienty a na pojišťovny v EU by zbyli jen důchodci a nemocní. Cena jejich pojistek by vyrostla několikanásobně, dodal. Vznesl tak dotaz, zda určování ceny povinného ručení podle objemu motoru, výkonu vozu atd. je také diskriminační.

"Antidiskriminační směrnice EU hovoří už dnes vedle zákazu rozlišovat cenu pojištění podle pohlaví i o zákazu 'diskriminace' podle věku či zdravotního stavu klienta. Pokud by se však mělo i toto 'zrovnoprávnit', šlo by už o absolutní nesmysl jdoucí proti všem pojistným principům. O dopadech podobného rozhodnutí nechceme ani spekulovat a pevně věříme, že zdravý rozum zvítězí a nic podobného pojišťovnictví nečeká," uvedl mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK