Termín úpravy podpory zeleného proudu v Německu zůstává nejasný

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. listopadu (zpravodaj ČTK) - Zda se v Německu podaří prosadit změnu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie do voleb na podzim příštího roku, není jasné. Po jednání s předsedy německých zemských vlád o energetických otázkách to dnes naznačila kancléřka Angela Merkelová.

Po reformě zákona volá část německých politiků a ochránci spotřebitelů. Současné nastavení dotací pro obnovitelné zdroje totiž neustále zdražuje cenu elektřiny pro odběratele, zejména domácnosti.

Na dotaz novinářů, zda je úprava reálná ještě do voleb v roce 2013, odpověděla Merkelová vyhýbavě. "Jak daleko jsme v dialogu o novém zákonu o podpoře obnovitelných zdrojích, abychom ho mohli v příštích měsících uzavřít? Nejdřív musíme ten dialog vést," řekla bez dalších podrobností.

Místo toho demonstrovala se zástupci šéfů zemských vlád jednotu v názoru na potřebu spolupráce státních a regionálních orgánů při prosazování přechodu energetické strategie země od jádra k fosilním a alternativním zdrojům. Ujistila také, že německý energetický systém má na letošní zimu dostatečné rezervy, aby kvůli nestabilitě dodávek solární a větrné elektřiny nedocházelo k výpadkům proudu, před nimiž nedávno varoval například ministr hospodářství Philipp Rösler.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK