Americké akcie přes příznivé údaje z trhu práce výrazně klesly

02.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. listopadu (ČTK) - Americké akcie zakončily týden zkrácený kvůli bouři Sandy o dva dny silným výprodejem a hlavní indexy i přes příznivé údaje z trhu práce zakončily poklesem o více než jedno procento. Trh tak smazal výrazné čtvrteční zisky a převládly na něm obavy z nákladů bouře a opatrnost před prezidentskými volbami.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování ztratil 1,05 procenta na 13.093,16 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,94 procenta na 1414,20 bodu a index technologického trhu Nasdaq klesl o 1,26 procenta na 2982,13 bodu.

Dow Jones a Nasdaq kvůli dnešnímu propadu ztratily zisky, jichž dosáhly v prvních dvou dnech týdne a za týden mírně osalbily. Index S&P 500 za týden naopak nepatrně získal.

Americká ekonomika vytvořila v říjnu 171.000 nových pracovních míst, více, než se předpokládalo. Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech kvůli návratu lidí do kategorie pracovních sil ale stoupla na 7,9 procenta ze zářijových 7,8 procenta.

"Zpráva byla sama o sobě dobrá, avšak ne dost dobrá, zvláště s ohledem na včerejší prudké oživení," řekl agentuře Reuters Todd Schoenberger z newyorské firmy BlackBay Group. Ve čtvrtek díky příznivým dílčím údajům z trhu práce a růstu spotřebitelské důvěry hlavní indexy stouply o více než jedno procento, nejvíce od 13. září.

Investoři jsou ale nyní nervózní z nejistoty před úterními prezidentskými volbami a jednáním o rozpočtu na konci roku. Trh také podkopaly obavy z potenciálních nákladů bouře Sandy, která počátkem týdne těžce zasáhla severovýchod USA. To oslabilo zejména akcie pojišťoven a leteckých společností. K prohloubení ztrát na Wall Street přispěl nakonec zrychlený pokles cen ropy, který oslabil akcie ropných společností.

Americký dolar díky zprávě z trhu práce vystoupil na měsíční maximum vůči euru a více než šestiměsíční maximum vůči japonskému jenu. Euro podkopal i prohlubující se pokles akcií.

Evropská měna nakonec vůči dolaru klesla o 0,9 procenta na 1,2827 USD a propadla se až na 1,2819 USD, nejníže od 1. října. Dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 80,37 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK