Rozvod snadno a rychle

05.11.2012 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sporný rozvod a pokusy o ztížený rozvod reprezentují oblast rozvodového řízení, které jest často plné emocí a osobních bojů v soudní síni. Naproti tomu zákon o rodině umožňuje taktéž uskutečnění „nesporného“ rozvodu za splnění daných podmínek. O jaké podmínky se jedná a jak postupovat se dočtete v následujících odstavcích.

Nesporný rozvod nabízí alternativu a možnost cesty rozchodu manželů bez emocí a možná i trochu v dobrém. Možnost, která spočívá především v předložení požadovaných písemností a následném rychlém projednání, proto se někdy tento druh rozvodu označuje rozvodem smluveným.

Manželství na zkoušku?

Pro naplnění podmínek nesporného rozvodu je nutné, aby manželství trvalo mezi manžely alespoň jeden rok. Pokud by se manželé chtěli rozvést v situaci, kdy manželství trvalo kratší dobu než jeden rok, nemohou využít ustanovení nesporného rozvodu a bude se postupovat dle podmínek rozvodu sporného. Při splnění podmínky trvání manželství alespoň v délce jednoho roku, musí býti splněna druhá podmínka představující stav, kdy manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí. Logickou a nutnou podmínkou zákona jest, že druhý manžel se k návrhu na rozvod připojí.

Jsou-li dány výše uvedené podmínky, soud má za to skutečnost, že zde existuje rozvrat manželství a nezjišťují se tedy příčiny rozvratu manželství. Při zjišťování příčin rozvratu manželství dle sporného rozvodu dochází nejčastěji k emočně vypjatým situacím, kterým se lze vyhnout nesporným rozvodem.

Předložení písemností

Dokumenty, které pro účely nesporného rozvodu bude nutné předložit, reprezentují řádné vypořádání majetkových vztahů a otázku nezletilých dětí. První sérii písemných smluv s ověřenými podpisy představuje smlouva o vypořádání vzájemných majetkových vztahů, tj. společného jmění manželů. Další písemnost k předložení bude smlouva vymezující společné bydlení. Bude-li se jednat o byt či dům ve vlastnictví manželů, bude dohoda účinná až vkladem do katastru nemovitostí. Přejí-li si mezi sebou manželé upravit i vyživovací povinnosti po rozvodu, mohou soudu předložit i tuto smlouvu.


Čtěte k otázce výživného mezi manžely:


V případě, že manželé jsou rodiči nezletilého dítěte, musí být soudu předloženo rozhodnutí soudu o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí po dobu po rozvodu. Dané rozhodnutí musí být pravomocné.

Jak zákon káže…

Zákon o rodině

§ 24a

(1) Jestliže manželství trvalo alespoň jeden rok, manželé spolu nejméně šest měsíců nežijí a k návrhu na rozvod se druhý manžel připojí, má se za to, že podmínky uvedené v ustanovení § 24 odst. 1 jsou splněny. Soud nezjišťuje příčiny rozvratu a manželství rozvede, jsou-li předloženy

a) písemné smlouvy s úředně ověřenými podpisy účastníků upravující pro dobu po tomto rozvodu vypořádání vzájemných majetkových vztahů, práva a povinnosti společného bydlení a případnou vyživovací povinnost, a

b) pravomocné rozhodnutí soudu o schválení dohody o úpravě poměrů nezletilých dětí pro dobu po rozvodu.

(2) Ustanovení § 24 odst. 2 platí obdobně.

§ 24

(2) Mají-li manželé nezletilé děti, nemůže být manželství rozvedeno, bylo-li by to v rozporu se zájmem těchto dětí, daným zvláštními důvody.

Zájmy dětí nad vůli rodičů

Nesporný rozvod nebude možný, byl-li by tento rozvod v rozporu se zájmy nezletilých dětí dle zvláštních důvodů, které mohou být například v otázce zdravotního nebo invalidního stavu dítěte.

Tímto článkem začínáme náš exkurs do problematiky rozvodu v českém právním prostředí. Věříme, že vám poskytneme základní právní náhled na možnosti, které manželé mohou využít, když se rozhodnou pro rozvod. V dalších článcích se zaměříme na sporný rozvod a ztížený rozvod:

Autor článku

Zbyněk Drobiš  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ