Zisk HSBC vyšší, banka ale odložila na pokuty 1,15 miliardy USD

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. listopadu (ČTK) - Zisk největší evropské banky HSBC vzrostl ve třetím čtvrtletí na více než dvojnásobek. Britská společnost ale v dnešní zprávě oznámila, že odložila na případné sankce za své chyby a provinění v USA a Británii celkem 1,15 miliardy dolarů. Už ve druhém čtvrtletí si banka dala stranou proti možné pokutě v USA 700 milionů dolarů.

Základní zisk bez zahrnutí jednorázových změn dosáhl pěti miliard dolarů proti 2,2 miliardy USD před rokem. Nejvíce se o to zasloužil prudký pokles špatných úvěrů. Akcie společnosti však po zprávě o dalším vysokém odpisu klesly o 2,6 procenta.

HSBC si nyní odložila 800 milionů dolarů na krytí případných pokut v USA za rozsáhlé porušování pravidel proti praní špinavých peněz. Podle výsledků vyšetřování umožnila HSBC svými laxními kontrolami mexickým drogovým kartelům vyprat přes americkou část banky miliardy dolarů.

Banka ke svému problému v USA dnes uvedla, že zatím žádné dohody nedosáhla, ale že konečným výsledkem budou zřejmě trestní i civilní sankce. Podle ní je tak docela dobře možné, že ji to bude stát ještě mnohem více než 1,5 miliardy dolarů, které si na to připravila.

Ze zisku třetího čtvrtletí HSBC odložila dalších 353 milionů dolarů na možné pokuty v Británii. Tam má problém hlavně s chybnými smlouvami ve svém produktu pojištění pravidelných plateb klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK