Koruna v úvodu týdne oslabila k dolaru, vůči euru stagnovala

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Česká měna v úvodu týdne oslabila vůči dolaru, k euru stagnovala. Kolem 10:30 k dolaru proti pondělku ztratila sedm haléřů na 19,73 Kč/USD. Proti euru zpevnila o haléř na 25,26 Kč/EUR Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. Nálada na trzích je začátkem týdne negativní a ovlivňuje i středoevropský region, dodal analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle něj se nervozita ve světě částečně přenáší i do regionu. Středoevropské měny ráno lehce ztrácely. Domácí maloobchodní tržby zaostaly za očekáváním, přesto ale zářijový výsledek nebyl až tak špatný, protože prodeje tlumil nižší počet pracovních dní. Český statistický úřad ráno oznámil, že tržby v maloobchodě v září klesly meziročně o 3,3 procenta.

"Omezením pro korunu zůstává měnová politika, jako riziko nadále vidíme ohrožení fiskálních reforem. Na polský zlotý může doléhat blížící se jednání centrální banky a rostoucí pravděpodobnost poklesu sazeb," míní Vlk.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance bude trh zářijové maloobchodní tržby ignorovat, stále se ale bude spekulovat o rozhodnutí České národní banky z minulého týdne. "Očekávám, že spekulanti se budou navzájem utvrzovat, že se u stávajících hodnot koruny nemusí intervence bát, jako by viděli centrálním bankéřům do hlavy. To dává koruně trochu prostoru k posílení," dodal.

Euro vůči dolaru kolem 10:30 kleslo na 1,2803 USD/EUR. Zdrojem nervozity je podle Vlka Řecko, které bude ve středu jednat o dalším balíku úspor. Dalším klíčovým tématem jsou úterní americké prezidentské volby a riziko, že následná jednání nedokážou dostatečně předejít fiskálnímu útesu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK