Čína nabídne subvence pro těžbu břidlicového plynu

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čínská vláda bude poskytovat investorům do průzkumu a těžby břidlicového plynu subvence. Peking má v úmyslu napodobit boom břidlicového plynu v USA, díky němuž se Spojené státy staly během několika let z dovozce plynu jeho vývozcem a předním producentem světa.

 

Vláda nabídne za každý krychlový metr plynu vytěženého z břidlicových hornin 0,40 jüanu (asi 1,20 Kč), sdělilo dnes čínské ministerstvo financí. Bude to dvojnásobek subvence, kterou dává producentům dalšího nekonvenčního zdroje plynu - metanu z uhelných pánví.

Čína zahájila průzkum a rozvoj nalezišť břidlicového plynu ke konci roku 2009, dosud však žádnou komerční těžbu nemá. Břidlicová revoluce v USA přiměla Peking ke snaze o urychlení rozvoje zdroje, který by mohl výrazně přispět k řešení čínských energetických potřeb. Čína je největším spotřebitelem energie na světě.

Geologické odhady uvádějí, že Čína by mohla mít největší rezervy břidlicového plynu z celého světa. Vláda stanovila ambiciózní cíl dosáhnout u tohoto zdroje do roku 2015 produkce 6,5 miliardy krychlových metrů, což by představovalo kolem šesti procent celkové současné těžby plynu v zemi. Do roku 2020 by se měla produkce z břidlic dostat na 60 až 100 miliard metrů krychlových.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK