Pražská burza v úvodu týdne mírně ztrácí, dolů ji táhly akcie KB

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Pražský akciový trh v úvodu týdne mírně ztrácel a hlavní index PX byl kolem 11:15 níže o desetinu procenta na 979,93 bodu. Trhy ve středoevropském regionu klesaly výrazněji. Pražskou burzu dolů táhly hlavně akcie Komerční banky. Cenné papíry rakouské Erste Bank naopak rostly. Aktivita obchodníků je zatím nízká.

"Pražská burza vstupuje do nového týdne bez větších změn, a zatím tak vzdoruje negativní náladě na západoevropských burzách, kde se vybírají zisky v souvislosti s rostoucí nervozitou před sérií důležitých politických událostí, které nás v tomto týdnu čekají," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct.

Zatím nejvíce obchodované akcie Komerční banky spadly o 1,78 procenta na 3924 korun, podle Mokoše v poklesu následovaly západoevropský sektor. Banka ve čtvrtek před otevřením trhu oznámí hospodářské výsledky.

Nedařilo se rovněž cenným papírům těžařské firmy NWR, odepsaly 1,07 procenta na 83,20 koruny. Se ztrátou 1,21 procenta na 101,95 koruny se obchodovaly akcie mediální společnosti CME.

Akcie Erste Bank naopak rostly, a to o 0,51 procenta na 496,80 koruny. Mokoš poznamenal, že titul dokázal v pátek ve Vídni uzavřít dokonce nad hladinou 500 Kč. Dnes navzdory mírnému poklesu na vídeňské burze zaznamenal v Praze již pátý růst v řadě.

Nejvýrazněji posílily akcie tabákové firmy Philip Morris, které si polepšily o 1,14 procenta na 10.620 korun.

jap mol

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK