Agrární komora odmítá další krácení v resortu zemědělství

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Agrární komora (AK) odmítá dodatečné krácení rozpočtu ministerstva zemědělství (MZe) o 1,4 miliardy korun. V reakci na plánované škrty, o nichž má dnes odpoledne jednat vláda, to dnes ČTK řekl viceprezident (AK) Bohumil Belada. Snižování rozpočtu by podle něj vedlo k dalšímu propadu živočišné výroby a snížilo zaměstnanost na venkově.

Ministerstvo financí navrhuje snížit výdaje na národní dotace zemědělcům o půl miliardy korun. O stejnou částku chce také snížit výdaje na spolufinancování projektů v rámci Programu rozvoje venkova. Tím by zároveň obor ztratil také dvě miliardy z evropských fondů, z nichž je program hlavně financován. O 300 milionů méně chce ministr financí Miroslav Kalousek dát Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu na správní výdaje. O 65 milionů má být krácena také zemědělská věda a výzkum.

"Pro Agrární komoru je tento návrh nepřijatelný, a to mimo jiné proto, že už původní návrh nepokrýval potřeby programu Rozvoje venkova a stejně tak národních dotací," uvedl Belada. Pokud škrty budou schváleny, negativní dopady do ekonomiky budou podle něj větší než přínosy.

Už to, že dál klesne zaměstnanost a nastane další propad zejména živočišné produkce, příjmy do státní kasy sníží, podotkl Belada. "Efekt škrtů bude jedině záporný," dodal.

Nový návrh státního rozpočtu, který dnes odpoledne projedná vláda, počítá příští rok s příjmy i výdaji nižšími o 41 miliard korun ve srovnání s původním návrhem. Schodek 100 miliard korun zůstal zachován. Méně peněz poputuje například na vědu a výzkum, výstavbu dopravní infrastruktury, platy učitelů nebo na spolufinancování programů z fondů EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK