Doprava: Rozpočtové škrty ohrozí modernizaci D1 a dostavbu D3

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. listopadu (ČTK) - Osekání rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), které nově navrhlo ministerstvo finací, ohrozí výstavbu dálnice D3 a pokračování v modernizaci nejvíce zchátralých úseků brněnské dálnice. Ohrozit by rovněž mohlo i dobudování základních železničních koridorů. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Návrh ministerstva financí, kterým se dnes bude zabývat vláda, předpokládá snížení rozpočtu ministerstva dopravy o zhruba 19 miliard korun. Z evropských fondů tak nepřijdou dotace 12,5 miliardy Kč, rozpočet SFDI se sníží o pět miliard korun, které měly jít na kofinancování evropských projektů, a o 1,57 miliardy korun musí resort seškrtat provozní výdaje.

"Zatím je to pouze návrh, který musí projednat vláda," řekl Novák s tím, že ministerstvo nejprve vyčká, jak se k návrhu kabinet postaví. Dopředu je ale možné říci, že ministr Pavel Dobeš je jednoznačně proti snižování rozpočtu a že je v současné situaci nepovažuje za vhodné, dodal mluvčí.

Resortu nyní hrozí, že se mu nepodaří vyčerpat všechny peníze z unijního Operačního programu doprava. Evropská unie totiž teprve před dvěma týdny obnovila proplácení programu, jenž byl kvůli chybám v projektech rok a půl pozastaven. Česku proto hrozí zaostávání v kvalitě dopravní sítě a ztráta konkurenceschopnosti vůči okolním zemím, uvedlo ministerstvo. Takovýto scénář by zpětně znamenal zhoršení ekonomické situace v zemi, zopakoval úřad argument, který při vyjednávání výše rozpočtu dlouhodobě používá.

Původní návrh rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury, jehož projednání vláda v září odložila, počítal pro rok 2013 s částkou 64,5 miliardy korun, což bylo proti letošku zhruba o 1,5 miliardy korun méně. Se zeštíhlením peněz plynoucích do dopravních staveb kalkulovaly i původní rozpočtové výhledy na následující léta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK