Ceny ropy navzdory přechodnému poklesu mírně stouply

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 5. listopadu (ČTK) - Ceny ropy se dnes navzdory přechodnému poklesu mírně zvýšily. Investoři však zůstávají opatrní kvůli nejistotě před úterními prezidentskými volbami ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent večer zdražila o 75 centů na 106,43 dolaru za barel. Během dne se ale propadla až na 104,76 USD, nejníže od začátku srpna. Cena americké lehké ropy WTI stoupla o 25 centů na 85,11 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Výraznějšímu růstu cen ropy brání obavy ohledně zpomalení hospodářského růstu v Číně a dluhové krize v eurozóně. "Pokračují obavy ohledně Evropy a nejistota ohledně voleb v USA," uvedl analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

Američané budou v úterý vybírat, komu na další období svěří prezidentský úřad. Na výběr mají mezi dosavadním prezidentem Barackem Obamou (51) a republikánem Mittem Romneym (65). Favoritem je sice Obama, odhady výsledku celonárodního hlasování však naznačují těsný souboj.

"Po volbách by se mělo na trhy dostavit více důvěry," řekl analytik Eugen Weinberg z firmy Commerzbank. Upozornil rovněž, že investoři čekají také na výsledek 18. sjezdu Komunistické strany Číny, který by měl rozhodnout o podobě nového vedení země. "Očekáváme, že nové čínské vedení bude pokračovat v opatřeních na podporu ekonomiky, což bude mít příznivý dopad na komodity," uvedl.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 106,73 105,68 New York - Nymex WTI prosinec 85,11 84,86

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK