Madrid nechce v ECB Lucemburčana Mersche, jeho zvolení zablokoval

05.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. listopadu (ČTK) - Španělsko nechce ve vedení Evropské centrální banky (ECB) Lucemburčana Yvese Mersche, a jeho zvolení ve zrychleném řízení proto Madrid zablokoval. Postavil se tak na stranu Evropského parlamentu, který Merschovu kandidaturu také nepodpořil, ovšem z úplně jiného důvodu: v evropských institucích chce mít větší zastoupení žen.

Šestičlenná výkonná rada je hlavním orgánem ECB. Mersch byl nominován už v červenci, kdy se na jeho osobě shodla takzvaná Euroskupina, tedy ministři financí eurozóny. Postoj Madridu znamená, že křeslo v ECB patrně zůstane ještě delší dobu neobsazené.

Lídři EU mohou Merschovo jmenování pořád ještě prosadit. Museli by to ale udělat na jednom z nadcházejících summitů, a to během jednání tváří v tvář. Pokud se tak stane, bude to podle agentury Reuters patrně až někdy v prosinci.

Evropská rada, což je orgán zastupující členské země Evropské unie, se snažila Merschovo jmenování prosadit formou písemné procedury. To je zrychlená metoda, která by mohla ukončit měsíce trvající boj o potvrzení bankéřovy kandidatury. Španělsko ale dnes uvedlo, že má proti použití této metody výhrady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK