Polská PGNiG podepsala s Gazpromem smlouvu o nákupu plynu

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava/Moskva 6. listopadu (ČTK) - Polský plynárenský monopol PGNiG podepsal s ruským Gazpromem novou smlouvu o nákupu zemního plynu. Cena dodávané suroviny podle polského podniku zohlední vývoj cen na trhu, což firmě umožní výrazně zvýšit zisk. Dohodu vzápětí potvrdil i Gazprom. Tomu se tak podařilo vyřešit poslední významný spor, který v Evropě vedl o cenu dodávané suroviny.

Na příznivé vyhlídky hned zareagovaly akcie PGNiG, které na burze ve Varšavě zpevnily asi o 14 procent. PGNiG uvedla, že díky nové dohodě letos počítá s růstem hrubého zisku EBITDA o 2,5 až tři miliardy zlotých (zhruba o 15,3 až 18,4 miliardy Kč).

Polsko každoročně spotřebovává více než 14 miliard metrů krychlových zemního plynu a většinu jej dováží právě z Ruska. Až dosud se ale cena odvíjela od cen ropy a počítala se v dolarech, což bylo pro Polsko nevýhodné. Poláci často poukazovali na to, že jde ze strany Gazpromu o nekonkurenční politiku.

"Je to důležitý krok k obnově konkurenceschopnosti dlouhodobých smluv, které má společnost PGNiG uzavřeny," řekl šéf Gazpromu pro vývoz Alexander Medveděv.

Dodatek ke smlouvě podle Gazpromu zohledňuje ceny produktů dodávaných produktovodem Jamal-Evropa. Nedotčen ale zůstává princip odběru surovin známý jako "take-or-pay". Ten zákazníky nutí k odběru předem dohodnutých objemů, za neodebrané množství je nutné dodavateli platit. Nová smlouva by PGNiG měla umožnit platit za ruský plyn méně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK