Temelín po šestadvacáté prověří mezinárodní experti

06.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


V jaderné elektrárně Temelín dnes začala třítýdenní prověrka takzvané mise OSART expertů z Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Bezpečnost české jaderné elektrárny budou prověřovat odborníci z osmi zemí světa. Od zahájení provozu je to už dvacátá šestá mezinárodní kontrola, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Marek Sviták.

 

"Pozornost odborníků bude zaměřena na osm oblastí," uvedl. "Kontrolovat budou organizaci a řízení, provoz, údržbu, technickou podporu, zpětnou vazbu, chemii, radiační ochranu a řízení havárií. V rámci přípravy musela elektrárna zpracovat více než třísetstránkovou Zprávu o stavu elektrárny, kterou v září poslala do vídeňského centra Mezinárodní agentury pro atomovou energii," uvedl Sviták.

Zprávu obdržel každý z expertů. Teď se již budou zahraniční odborníci pohybovat po elektrárně, sledovat pracovníky při práci a kontrolovat provozní dokumentaci. Podle potřeby se mohou účastnit i uzavřených porad. Získané informace budou porovnávat s kritérii MAAE a výsledky ostatních elektráren. Výstupem jejich práce bude závěrečná zpráva, která bude obsahovat doporučení pro zlepšení v dané oblasti, ale také dobré praxe Temelína pro ostatní světové elektrárny.

"Každá takováto prověrka je pro nás vždy příležitostí k získání zpětné vazby od odborníků z jaderného průmyslu. Vedle kontroly plnění mezinárodních standardů je smyslem těchto prověrek i předávání zkušeností mezi provozovateli jaderných elektráren po celém světě a tím neustále posouvat úroveň jejich bezpečnosti. V tomto směru jsou jejich nálezy velmi cenné a umožňují nám některé činnosti v souladu s nejlepší světovou praxí dál zlepšovat," řekl ČTK ředitel elektrárny Temelín Miloš Štěpanovský.

Své odborné zastoupení v misi OSART v Temelíně má Francie, Anglie, Švédsko, Slovensko, Ukrajina, Maďarsko, Jihoafrická republika a Brazílie. Mezinárodní tým řídí Pierre Gest z Francie. Partnery mezinárodním inspektorům bude 14 odborníků z elektrárny Temelín.

Poslední mezinárodní prověrka byla v Temelíně v loňském roce, kdy elektrárnu prověřovalo sedmnáct odborníků v rámci mise WANO (Světové sdružení provozovatelů jaderných elektráren).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK